Türkiye spor ikliminde futbolun ön plana çıktığını biliyoruz. Özellikle stadyumların semtlerle özdeşleşmiş hikayeleri ve şampiyonlukları meşhurdur. İş basketbola geldiği zaman tribün ve takımlarla anılan salonlar ve başarılar futbolun yanında bir elin parmaklarını geçmez. 2000’li yılların sonlarına doğru takımlar kendi salonlarını inşa etmeye başlayıp kendi hikayelerini salonlarında yaşamak istediler. Şehirlerde ise Belediyelerin atılımı ile yeni salonlar basketbola kazandırılmaya çalışılıyor. Türk Basketbol tarihine baktığımız zaman ön plana çıkan 5 spor salonunu sizler için derledik.
İstanbul Spor ve Sergi Sarayı
Bu salon 1992 yılına kadar Spor ve Sergi Sarayı olarak 1959 Avrupa Basketbol Şampiyonası Final Müsabakası, 1967 Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası, 1982 Balkan Basketbol Şampiyonası gibi birçok uluslararası spor müsabakasına, 1992 itibari ile Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olarak 1996 Habitat II Zirvesi, 2003 Dünya Felsefe Kongresi, 2004 NATO Zirvesi başta olmak üzere birçok önemli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. 1996 yılında gerçekleştirilen yenileme ve 2000 yılında yapılan genişletme çalışmalarının ardından bugünkü halini alan kompleks, çok yönlü kullanım amaçları için düzenlenebilen mimari yapısıyla kongrelerden fuarlara, konserlerden sergilere, farklı organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.
Projesi Paolo Vietti-Violi, Şinasi Şahingiray ve Fazıl Aysu’ya ait olan yapının temeli 30 Ocak 1948’de dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Dr. Lütfi Kırdar tarafından atıldı. Temel atma töreninde, İstanbul Futbol ve Sporcular Federasyonu Başkanı saraya Dr. Lütfi Kırdar adının verilmesini önerdi. Kırdar, kendisi hayattayken ve hizmette bulunduğu sürede, eserlerine kendi isminin verilmesini kabul edemeyeceğini belirtti. Saray, 3 Haziran 1949’da Avrupa Güreş Şampiyonası ile hizmete açıldı. Bunu takip eden yıllarda, sarayın 7000 kişilik büyük salonunda basketbol, voleybol, hentbol, güreş, boks, halter, buz hokeyi gibi salon sporlarını kapsayan ulusal ve uluslararası yarışmalar ile buz pateni, dans ve sirk gösterileri yapıldı. Ayrıca, diğer salonlarından da yararlanılarak fuarlar, büyük konserler, toplantılar ve sergiler başta olmak üzere çeşitli etklinliklere ev sahipliği yaptı.
Kompleks uzun yıllar uluslararası yarışmalar için İstanbul’un tek kapalı spor salonu olma özelliğini sürdürdü. Spor Sergi Sarayı’nın son organizasyonu, NBA koçlarının katıldığı bir seminer olmuş. Bill Walton, Jack Ramsey, Hubby Brown, Calvin Murphy ve 500’e yakın antrenör ile gerçekleştirildi. Yurt dışından da büyük bir katılım olan organizasyon salonun son spor organizasyonu olarak tarihe geçti.
Fotoğraf www.sporsergi.org sitesinden alınmıştır
Abdi İpekçi Spor Salonu (Abdi İpekçi Arena)
Kapasite itibariyle Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Sports Arena’dan sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü salonudur. Salon adını yapımına başlandığı yıl öldürülen usta gazeteci Abdi İpekçi’den almıştır. Yapımına 1979’da başlandı. Uzun süren tartışmalar ve duraklamalar nedeniyle inşaatı ancak 10 yıl sonra tamamlanabildi. 3 Haziran 1989 tarihinde ABD’li Harlem Wizards ile Washington Generals takımları arasında oynanan gösteri maçıyla açıldı. 1989-90 sezonunda ilk kez Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı. Türkiye Millî Basketbol Takımı’nın 1993 Avrupa Basketbol Şampiyonası elemelerinde 14 Kasım 1992 tarihinde oynadığı Belçika maçı ile salona merhaba dedi. Salon 12.500 seyirci kapasitesine sahip bu salon Türk Basketbolu’nun evi olarak gösterilir.
Abdi İpekçi Arena, 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ile 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda kullanılan salonlardan biriydi. EuroleagueWomen 8’li finaline ev sahipliği yaptı. Halen Basketbol Süper Ligi’nden Anadolu Efes ve Galatasaray Odeabank ile Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nden Galatasaray maçlarını bu salonda oynamaktadır.
2009 Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası gibi basketbol dışındaki spor branşlarından organizayonlara da ev sahipliği yapmıştır.
Salonda spor müsabaklarının dışında pek çok parti kongresi ve konserler düzenlenmektedir. Türkiye’de yapılan 2004 Eurovision Şarkı Yarışması Abdi İpekçi Arena’da düzenlenmiştir. 2010 yılında ise WWE (Dünya Güreş Eğlencesi) şirketinin SmackDown organizasyonuna ev sahipliği yapmıştır.
Fakat Abdi İpekçi Spor Salonu denince akla ilk gelen maç ise;
Sinan Erdem Spor Salonu
Adını, 1989-2003 yılları arasında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) başkanlığını yürütmüş olan Sinan Erdem’den almıştır. Salon, spor faaliyetlerinde 16.500, konser, sanat gösterisi gibi organizasyonlarda 22.500 seyirci kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3. büyük spor salonudur.
Yapımı 1993 yılında başlayan ve maddi kaynak yetersizliği nedeniyle çeşitli duraklamalarla devam eden salonun 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın final aşamasına, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na ve 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapması planlanmaktaydı. Ancak mevzuatta yapılan değişiklikle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği tesisin inşaatına, 2010 basketbol şampiyonasına yetiştirilebilmek için, sadece basketbol sahası olması için devam edildi ve bitirildi. Ayrıca Petra Kvitová’nın kazandığı WTA Championships 2011’e ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Efes SK ve Fenerbahçe Ülker 2010-2012 yılları arası Türkiye Basketbol Ligi ve Euroleague maçlarını bu salonda oynamıştır. Tesis aynı zamanda 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştır.
Sinan Erdem Spor Kompleksi, 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihleri arasında oynanan 2010 Fiba Dünya Basketbol Şampiyonası Çeyrek Final, Yarı Final maçları ve 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye- ABD arasında oynanan final maçına ev sahipliği yapmıştır. Türk basketbolu için tarihinin en önemli anlarından bir tanesi bu salonda yaşanmıştır.
Not: Bu salonla ilgili en güzel anım ise linkte izleyeceğiniz pozisyon. Nedeni ise pozisyonun kahramanı maç öncesinde sohbet sırasında bu maçı kazanacağız demişti ve…….
Bursa Atatürk Kapalı Spor Salonu
1972 yılında açılışı yapılmış Tofaş Sas ve Oyak Renault’ya ev sahipliği yapan 3500 kişilik spor salonu, Bursa şehrinin basketbol imalathanesidir. Yetişebilenler Sönmez Filament’in başarılarını da bu salonda izlemişlerdir.
Özellikle 90’lı yılların sonları 2000’li yılların başlarında Tofaş Sas’ın efsaneleştiği dönemlerde bu salon büyük başarılar görmüştür. 1999 ve 2000 yılında Tofaş Sas bu salonda Türkiye Ligi Şampiyonluğu’nu yaşamış 1993- 1999 ve 2000 yıllarında bu salonun vitrinine Türkiye Kupasını armağan etmiştir. Tabi bu vitrine Tofaş Sas 1999 yılında kazanılan Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı da hediye etmiştir.
Bu salon ayrıca 1996-97 sezonunda Koraç Kupası’nda finale kadar yükselen takım, finalde Aris BK’nın rakibi olmuştur. Deplasmanda rakibini 77-66 yenen Tofaş Sas, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda oynadığı maçı 70-88 kaybederek Koraç Kupası’nı kazanamamıştır.
Salonun basit bir yapısı vardır, ana kapısından girersiniz. Büyükçe bir hol vardır sonrasında, holden sonra soldaki kapı misafir sağdaki kapı ev sahibi tribünlerine açılır. Bir tarafında Bursa Atatürk stadı diğer tarafında ise Bursa Atatürk lisesi’ne sırtını dayamıştır.
Bursa’da spor dalı fark etmeksiniz alt yapı oyuncularına maçların her zaman bedava olduğu, eğer o salonda alt yapı maçına çıkıyorsanız hep Tofaş’ın soyunma odasında maça hazırlanmak istediğiniz tarih kokan bir salondur Bursa Atatürk Kapalı Spor Salonu. Şimdi zamana yenik düşerken o salondan aklımızda kalan ‘Bugün sahada bir şampiyon gibi oyna’ TOFAŞ SAS soyunma odası yazısı hep hafızamızda kalacak.
Ayhan Şahenk Spor Salonu
Ayhan Şahenk Spor Salonu, İstanbul, Maslak’ta Darüşşafaka Lisesi yerleşkesi içinde yer almakta. Türkiye Basketbol Ligi takımlarından Darüşşafaka’nın maçlarını yaptığı salonun seyirci kapasitesi 3500 kişidir. 1995 yılında kullanıma açılan salon, uluslararası standartlarda sportif faaliyetlerin yanı sıra evrensel sanat ve kültür etkinliklerinin de gerçekleştirildiği çok amaçlı bir yapıya sahiptir. Ayrıca Darüşşafaka Lisesi öğrencileri bu salonun tüm imkânlarından sınırsız ve ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.
Önceki sezonlarda Darüşşafaka Spor Kulübü’nün yanı sıra Efes Pilsen, Galatasaray gibi basketbol takımları da iç saha maçlarını bu salonda oynamıştır. Abdi İpekçi Arena’da 2009 Avrupa Yüzme Şampiyonası yapılacağı için Fenerbahçe Euroleague maçlarını bu salonda oynamıştır. 2007-08 sezonundan 2010-2011 sezonuna kadar Galatasaray Erkek Basketbol Takımı ve Galatasaray Kadın Basketbol Takımı maçlarını bu salonda oynamıştır. Salon belli dönemlerde Erkek Basketbol Milli takımımızın kamplarını da düzenlediği bir salonlar arasında yerini almıştır.
İlker Duralı notu; Bu eşssiz tek takıma değil tüm kulüplere hizmet eden efsane salonlara ben de bir salon daha eklemek istiyorum. Senelerce gerek genç maçlarının kahrını çeken, kadın basketbolunu 2000’lere kadar sırtlayan, basketbol dışında da birçok sporda özellikle İstanbul Şampiyonalarına ev sahipliği yapan ve İstanbulun en güzel sosisllilerinden birinin satıldığı harika bir büfeye sahip olan Caferağa Spor Salonu.
Comments
No Comments