Anadolu Kulüplerinin Kurulma Hikayesi

Dönemin futbol federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, Anadolu’da futbolu canlandırmak için “il adını taşıyan futbol kulüpleri” kurma seferberliğini başlattı. İşte Anadolu Kulüplerinin kısaca kurulma hikayesi. (1965-1966)

1 ) Uzun yıllar Adapazarı’nda ilin adını taşıyacak spor kulübü kurmaya çalışıldı. Şehirdeki en büyük 4 kulüp ; Ada Gençlik, Güneşspor, İdman Yurdu ve Gençlerbirliği bir araya gelerek Sakaryaspor ‘u kurdu. ( 21 Haziran 1965)

2 ) Yedi tanınmış spor adamı ve işadamları bir araya gelerek, Eskişehir’de maddi imkanlarla desteklenecek bir kulüp kurmaya karar verdiler. Şehrin üç eski kulübü ; Akademi Gençlik, Yıldıztepe ve İdman yurdu birleşip Eskişehirspor ‘u ortaya çıkardılar. (1965)

3 ) Spora aşık 43 Bolulu idealist, 1965 yılının Aralık ayında bir araya gelerek kentin iki eski köklü kulübünü -Bolu Gençlik, Abant Spor – birleştirip Boluspor ‘u kurdular.

4 ) Beş farklı takımı olan Samsun şehrinde il adını taşıyan kulüp kurma işi hiçte kolay olmadı. Ezeli rakip olan Fener – 19 takımı ile Mayıs takımı rekabeti süreci uzattı. 1965 yılı ilkbaharının sonlarına doğru bu takımlar birleşerek Samsunspor ‘u kurdu.

5 ) Türk ocağı, Seyhanspor, idman yurdu, Demirspor gibi köklü kulüplerin olduğu Adana şehrinde, il adını taşıyan kulüp fikri pek zor kabullenirsin. Kentteki 2 eski spor ocağı Akınspor ve Gençlik Kulüplerinin birleşmesiyle ADANASPOR kuruldu. (1966)

6 ) Pamukkale ve Çelikyeşil Spor gibi iki eski, köklü kulübün birleşmesiyle Denizlispor kuruldu. (Temmuz 1966)

7 ) Efelerin kulübü ; 1965 yılında il adını taşıyan kulüp kurma çalışmaları, 1966 yılında sonuç verdi Efelerin şehri Aydın’da. Şehrin en eski 3 büyük kulübü ; Akınspor, hilalspor ve Esnafspor ‘un birleşmesiyle AYDINSPOR Kuruldu.

8 ) Erciyes, Sanayispor ve Ortaanadolu gibi köklü kulüplerin birleşmesiyle KAYSERİSPOR kuruldu. (1966 ilkbaharı)

9 ) 1965 yılında Kocaeli adını taşıyan kulüp kurma fikri, 1 sene sonra meyvesini verdi. İzmitgençlik, Baçspor ve Doğanspor Kulüplerinin birleşmesiyle Kocaelispor kuruldu. (24 Nisan 1966)

10 ) Kütahya’nın 4 eski kulübü olan; Alayurt Gençlik, dağcılık ve kültür, Kütahya gençlik ve Dumlupınar takımlarının birleşmesiyle Kütahyaspor kuruldu. (1966)

11 ) Ordugücü, idman yurdu, Ocak gençlik ve 19 Eylül kulüplerinin birleşmesiyle orduspor kuruldu. (1966)

12 ) 1945 yılında Zonguldak’ta bulunan Kömürspor kulübü 1966 yılında adını Zonguldakspor ‘a çevirip il adını taşıyan kulübü kurmuş oldu. (16 Temmuz 1966)

13 ) Şehrin üç eski ve köklü kulübü olan Türkgücü, Kalespor ve Boğazspor bir araya gelerek Çanakkalespor ‘u resmen kurmuş oldu. (26 Temmuz 1966)

14 ) Karadeniz ‘in en ileri futboluna sahip Trabzon ilinde, 1923 ‘lü yıllardan beri resmi olarak futbol maçları oynanıyordu. Hele bir idman Gücü ve İdman Ocağı rekabeti vardı ki, Trabzon’da İstanbul’daki rekabetleri bile gölgede bırakıyordu. Bu iki rekabet, Trabzon’da il adını taşıyan futbol takımı kurma fikrini engelliyordu. Sonunda İdman Ocağı bu işin dışında kalmış, İdman Gücü, Martıspor ve Karadeniz gücü kulüpleri bir araya gelerek Trabzonspor kulübünü kurmayı başardılar. (21 Temmuz 1966)

Author
Published
8 sene önce
Categories
FutbolGenel
Comments
No Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.