1986 – CONVERSE
1986 yılı NBA finalleri sonrasında Converse firması pazardaki payını arttırmak amacıyla önce Larry Bird’in sonrasında Magic Johnson’un kapısını çalar. Her iki oyuncu teklifi kabul eder fakat Larry Bird’ün bir şartı vardır Çekimler Larry Bird’ün şehri olan French Lick’de yapılacaktır. Gerek sponsor firma gerekse de çekimlerde yer alacak bir diğer isim Magic Johnson, bu şartı kabul eder. Bu iki büyük isim reklamının sloganı tabi ki ”Choose Your Weapon” (Silahını Seç) olur. Çekimler sırasında tanışan ve burada dost olurlar. Magic Johnson’ın 1991 yılında kan testinde HIV virüsüne rastlandıktan sonra konuyu paylaştığı ilk isimlerden biri Larry Bird olur. İlerleyen dönemde birçok NBA oyuncusu Magic Johnson’ın elini bile sıkmaya çekinirken ona en büyük destek Larry Bird’den gelir. 92 Yaz Olimpiyat Oyunları öncesi, artık eskisi kadar iyi olmadığını ve sırt sakatlığını belirterek Dream Team’ kadrosundan çıkmak isteyen Larry Bird’ü kadroda yer alması için ikna eden isim Magic Johnson olur. Bu ikili dostluklarını CONVERSE borçlu desek çok da abartmış olmayız.
2001 – Nike Freestyle
Streetball yıldızlarını NBA efsaneleriyle bir araya getiren Nike Freestyle reklam filmlerinin ilki döneme imza atan Hip Hop ritmleriyle karşımıza çıkıyor. Bu reklam filmi Freestyle akımının başlangıç noktası olarak dikkat çekiyor. Firma bu kampanya ile birlikte basketbol pota olmadan da yeteneklerinizi geliştirebildiğiniz ve bu topun sadece sektirilmekten ibaret olmadığını bize anlatan cinsten. Baron Davis, Vince Carter, Jason Williams(white chocolate), Kevin Garnett, Darius Miles ve dahası…
2006 – Let Your Game Speak
Michael Jordan artık oyunda olmasa bile efsanesi devam ediyordu. Jordan’ın akıllara kazınan oyunlarının farklı yaşlardaki çocuk basketbolcular tarafından tekrarlandığı “Let Your Game Speak” reklam filmi efsanenin devam edeceğinin kanıtı gibiydi. ( sportmen)
1992 – Nike – Spike’s Urban Jungle Gym
Ünlü yönetmen ve sağlam New York KNICKS taraftarı Spike Lee ve Tim Hardaway’in baş rollerinde oynadığı reklam filmi. Açıklama yapmak veya reklamı anlatmak mümkün değil. Hazırlanan mekan Lee’nin kafa açan anlatımı ve aşırı renkli mekanda çalar saat efekti ile kamera geçişleri. İzlerken yorulacağınız ‘I got skeeeeelz’ söylemi ile yolunu bulan ve Tim Hardaway’in sürekli sayı yaptığı bir kabus gibi geçen bir dakika. Zamanının en iyi reklamı olarak gösterilse de listedekiler arasındaki en kötürüsü.
2007 – Adidas 21121
Reklam senaryosunun Pinokyo’dan esinlenerek oluştuğunu söylersek yanılmış olmayız. Bir model heykel yapımcısı dünya basketbolunun gidişatından endişe eder ve parallel evrende basketbolun 3 süperstarını yaratır. Bunlar T-Mac , Tim Duncan ve Kevin Garnett’tir. Bu 3’lüyü dünyaya gönderen heykel yapımcısının amacı bellidir. 2000’lerde doğasını kaybetmeye başlayan istatistiklere boğulan bu oyunu fundamental yetenekler uzaklaşan oyunu kurtarmak. Adidas bu kampanyayı uzun soluklu kılmak amacıyla 3 seri bölüm halinde çekmiştir
1997- Jordan – Başırısızlık
Majestelerinin kariyerindeki başarıları hangi başarısızlıkları ile kazandığını kendi anlatımından dinlediğimiz bir reklam baş yapıtı. Jordan ile ilgili tüm bilinenlerin yanı sıra kariyerinde 9000’den fazla şut kaçırdığını ve neredeyse 300 maç kaybettiğini hatırladığımız bir reklam. Son toplar konusundaki detay videoda
1984-Nike – Air Jordan I “Banned”
Nike firması ve Air Jordan’ın katı NBA kurallarına ilk baş kaldırışı olarak görebiliriz. Bu tanıtımı o dönemde NBA mı daha büyük yoksa Jordan markası mı şeklindeki tartışmaları başlatan bir reklamdır. AIR JORDAN’ı her giydiği maçta NBA tarafından 5000$ ceza aldığını söyleyelim. Nedeni mi? Çok basit o denemde ligde sadece siyah ve beyaz spor ayakkabılarının giyilmesine izin veriliyordu. Belki de bu baş kaldırış sayesinde günümüzde salonlar bu kadar renkli ve eğlenceli…
2012 –Adidas – Derrick Rose the Return
Bu kampanya 5 bölümlük bir dizi şeklinde tv’lerde gösterilmeye başlandı. Yaşanan sakatlık ve dönüş hikayesinin anlatıldığı bu reklam serisinde Rose’un hangi evrelerden geçtiğini kendi anlatımı ile izleyiciye sunuldu. Bull bu sakatlık yaşanmasaydı belki NBA finali görebilir belki Rose ve arkadaşları yüzük sahibi olabilirlerdi. Altını çizmekte fayda var arada 4 sene geçmesine rağmen Rose hala sakatlıklarla uğraşıyor.
2008- NBA – Win “There Can Only Be One
NBA’in şampiyonluk yolunda içinde derin temalar ve mesajlar yerleştirilen tanıtımlarından biri. ‘Sadece biri olabilir’ bu kampanyanın özel kılan detaylardan bir tanesi o dönemde gene fazlasıyla tartışılan ırkçılık problemine en incesinden mesajlar göndermesi. Yapım için söylenebilecek en önemli nokta prodüksiyon ve montaj ekibinin harika iş çıkarması. Nedenini izlerken anlayacaksınız. Bu gördüğümüz tanıtım bundan sonra göreceğimiz ve tekrar tekrar izlemekten sıkılmayacağımız tanıtımların habercilerinden sadece biri olarak hafızalarda yer ediyor.
TNT – NBA Forever
Geçmişten günümüze NBA tarihine adını altın altın harflerle yazdığımız bir çok isim aynı anda karşılıklı sahada. 2011 yılında NBA’nın Atlanta’lı yayıncısı TNT’nin Noel için hazırlamış olduğu bu reklam gelmiş geçmiş en iyi spor reklamı olarak tarihe geçebilir. Tim Duncan’la Bill Walton’un pozisyon tartışması, Kobe ile Macig’in aynı koridordan sahaya girmesi ve Larry Bird’un Ray Allen’a asisti. TNT TV tanıtım dersi 404 bitirme tezini bizlere sunar.
BONUS- Garanti 12 DEV ADAM REKLAMI – 2002
Turnuva mı şarkıyı büyüttü yoksa şarkı mı turnuvayı unutulmaz hale getirdi? Bunun ne önemi var ki? Hiçbir şarkı bir takıma bu kadar yakışmamıştı.
Comments
No Comments