Kara Kıta’dan 5 Derbi

Avrupa Futbol ‘unda, özellikle derbilerin olduğu hafta sonları ayrı  bir keyiftir biz futbol severler için. Yıllardan beri merakla takip ettiğimiz kıta futbolunda neredeyse bilmediğimiz derbi yok gibidir.

Ancak Avrupa dışına çıktığımızda, Latin ülkeleri dışında, diğer kıtalardaki derbiler hakkında bilgimiz gittikçe daha yüzeysel hale gelmekte. Biz de bu yazıda hem size hem de bizzat kendimize Kara Kıta’nın öne çıkan derbilerini bir derleyelim istedik.  İşte hiç bir veriye göre sıralamadan, Afrika Kıtasının en büyük derbileri.

Raja Casablanca-Wydad Athletic Club (Kazablanka Derbisi)

Kasablanka’da ya kırmızısındır ya da yeşil, 3. Bir alternatife izin verilmez. Düşman Kardeşler‘in bu derbisi, dünyadaki birçok derbi gibi sınıf farkına dayanır. 1956 yılından beri oynanan bu derbide, Raja işçi sınıfını temsil ederken, Wydad ise orta sınıfın temsilcisi durumundadır. Beraberinde birçok kavgayı da getiren bu derbide unutulmaz anlardan biride, 1978 yılında verilen penaltı ve kalecisinin atılmasını haksız bulan Raja takımının evre arası ile birlikte maçtan çekilmesiydi. 2001 yılında ise maçta sadece birkaç saat önce hayatını kaybeden Wydad oyuncusu Youssef Belkouja, maalesef bu derbinin en hüzünlü anısı olarak akıllarımızda yer etmiştir.

 

 

 

Orlando Pirates-Kaizer Chiefs (Soweto Derbisi)

Güney Afrika’nın isyan mahallesi olarak bilinen Soweto’nun iki temsilcisinin tarihi rekabeti. Henüz daha yarım asırlıkbir rekabet dahi olmamış olsa da, bu iki takımın çekişmesi, maç günleri taraftarların ortaya koyduğu renkli görüntüler ve tabi ki Vuvuzela. Rekabetin bir başkailginç noktası da, bu derbinin baş müsebbebinin eski bir Pirates oyuncusu olan Kaizer Motaung olması. Orlanda Pirates’da oynarken, o dönemki adı ile Kuzey Amerika Futbol Lig’inde Atlanta Chiefs’e transfer olan Motaung, Güney Afrika’ya döndükten sonar eski takımında yer bulamamış ve una tepki olarak da, kendi adını taşıyan Kaizer Chiefs takımını kurmuştur.

Al Ahly-Zamalek ( Kaire Derbisi)

Belki, The Cure “Fire in Cairo” şarkısında bu derbiden esinlenmemiş olabilir ancak Kaire Derbisi günü ortamın alev alev olduğu bir gerçek. Genellikle Mısır’lı olmayan hakemlerin yönettiği bu karşılaşma, bırakın Afrika Kıtasını; dünyanın en büyük derbilerinden biri olarak kabul ediliyor. İki takım taraftarı arasında da keskin bir politik ayrımdan söz edilebilir. İki takım arasında transfer büyük cesaret gerektirirken ülkemizde de forma giymiş Ahmet Hassan gibi bir çok isim bu cesareti göstermişlerdir. Port Said olaylarından beri stat kapılarının taraftarlara kapalı olduğu Mısır’da, Kaire Stadyumunun ev sahipliği yaptığı derbi saatinde  Kaire sokaklarında hayalet şehirden farksız bir hale gelmekte. 2019 ile birlikte belki de 8 yıl radan sonra ilk kez Kaire derbisini seyircili izleme şansı yakalayabileceğiz.

 

 

 

 

Simba S.C.- Young Africans S.C. ( Dar Es Salaam/Darüsselam Derbisi)

Kuzey Afrika’yı bir kenara koyarsak, şüphesiz ki Afrika’nın en büyük derbisi statüsüne yükselecektir.  Tanzanya’nın en büyük iki takımını, 60.000 kişilik mimari harika Benjamin Mkapa Ulusal Stadyumun’da karşı karşıya getiren bu derbi’de tribünlerin yarı yarıya şekilde paylaşılması biz futbol romantiklerini de içine çeker bir hale getiriyor. Kariakoo Derbisi olarak da bilinen  derbinin bu ikinci adı ise iki klübünde Darüsselam’ın Kariakoo bölgesinde kurulmasından almaktadır. İki takım taraftarı arasındaki çekişme o kadar yüksek seviyede ki, geçtiğimiz yıllarda farklı takımları tutan iki arkadaş, eşleri üstüne iddiaya girecek kadar kendilerini kaybetmişti.

 

 

 

AS Vita- DC Motema Pembe ( Kinşasa Derbisi)

Eski adıyla Zaire yeni adı ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin en gergin derbisi. Listeye bu derbiyi almamızın sebeplerinden biride, Efsanevi “Rumble in The Jungle” müsabakasının burada yapılması. Muhammed Ali’nin izlerinin olduğu bu şehirdeki derbi çoğu zaman çıkan olaylar nedeniyle yarıda kalması ve maç önü ve anındaki Afrika ile özdeşleşmiş renkli görüntülerin en yoğun şekilde yaşandığı maç olarak da akıllarda yer almaktadır.

 

Author
Published
6 yıl önce
Categories
FutbolGenel
Comments
No Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir