18/19 sezonu 2. ve 3. lig ilk devre notları

2. ve 3. liglerin ilk devresi geçtiğimiz hafta sonu oynanan karşılaşmalarla birlikte sona erdi. Gruplarını lider bitiren takımların bir üst lige yükseleceği, lideri takip eden dörder takımın ise play-off oynayacağı liglerde ilk yarının ardından akılda kalanları ve ikinci yarı tahminlerini sizler için yazdık. Keyifli okumalar…

2. Lig Beyaz Grup

Şampiyonluk Adaylarım: Manisa FK – Samsunspor

Geçtiğimiz sezon play-off oynayan kadronun çoğunluğunu korumanın ardından yaptığı transferlerle belki de lig tarihinin en iddialı takımını kurmuştu Manisa. Sezon içerisinde alınan skorlarla da bunu gösterdiler, özellikle ilk 14 hafta özelinde konuşursak ligi bu kadar domine edebilen bir takım hatırlamak güç. 17 haftası geride kalan ligde aldığı 13 galibiyet ve 3 beraberlikle birlikte 42 puanla ligin zirvesinde bulunan Manisa FK, bu maçlarda 47 gol atıp 16 gol yedi. 

Manisa gibi büyük yatırımlarla sezona giriş yapan Yılport Samsunspor ise ilk devrenin sonu itibariyle liderin iki puan gerisinde ikinci sırada bulunuyor. Samsunspor, geçtiğimiz sezonu büyük umutlarla başlamasına rağmen play-off yarı finalinde Sakaryaspor’a elenerek sonlandırmıştı. Bu sezon da kaliteli kadrolarıyla birlikte oynadıkları iyi futbola rağmen en büyük sorunları, Manisa FK ile aynı gruba düşmüş olmaları gibi duruyor. İki takım arasında sezonun ilk yarısında oynanan mücadele, 2-2’lik eşitlikle sonuçlanmıştı. İkinci yarıda Manisa’da oynanacak olan karşılaşma ise bu ligi takip edenlere şimdiden heyecan vermiş durumda. 

Sürpriz: Yeni Çorumspor

Şu ana kadar en büyük sürpriz ise Yeni Çorumspor’dan geldi. Geçen sezonun sonunda yaşadıkları birkaç probleme rağmen play-off finalinde Serik Belediyespor’u penaltılarla geçen ve bu sezona da mütevazı bir kadroyla giren Çorum ekibi, büyük bir sürprize imza atarak ligin ilk kısmını 31 puanla 4. sırada bitirdi. Direkt çıkabilmek anlamında Manisa ve Samsun’u yakalamaları beklenmese de sezonu play-off potasında bitirebilmeleri bile başarı olarak görmemize yetiyor.  

corumtime.com

Hayal Kırıklıkları: Afjet Afyonspor – 1922 Konyaspor

İki sezon önce play-off finalinde Sakaryaspor’u yenerek 1. Lig’e çıkan Afyon ekibi, ertesi sezon ise bu ligi 30 puanla 16. sırada bitirdi ve bu sezon 2. Lig’e geri döndü. Bu dönüşün ardından transferde de 2. Lig tecrübesi olan ve takımın üst sıralarda bulunmasına katkı sağlayabilecek isimlerle anlaşıldı. İlk 10 haftada 6 galibiyet ve 2 beraberlikle birlikte bu beklentileri büyük ölçüde karşılayan Afyon’da 9. haftanın sonunda alınan şok bir kararla teknik direktör değişikliğine gidildi. Erkan Avsever’in görevinden alınmasının ardından çıktığı 7 karşılaşmada sadece 2 puan alabilen Afjet Afyonspor, ilk devrenin en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu.

Ligde sadece çok büyük problemler yaşayarak ligin dibine demir atan Şanlıurfaspor’un üstüne çıkabilmiş olan 1922 Konyaspor da beklentilerin oldukça altında kalan takımlardan. Ellerindeki kadro, bulundukları yerden çok daha iyi yerlerde olması gereken bir kadro. Oynadıkları 17 maçın 11’ini kaybettiler, toplamda sadece 14 puan toplayabildiler. İkinci yarıda bu durumlarını düzelterek üst sıralara adım adım tırmanmaları hem bekleniyor hem gerekiyor.

2. Lig Kırmızı Grup

Şampiyonluk Adaylarım: Tuzlaspor – Bandırmaspor

Türkiye Kupası’nda deplasmanda Galatasaray’ı 0-2’yle geçerek adından oldukça bahsettiren Tuzlaspor, ilk yarıda oynadığı futbolla ligin de en büyük çıkma adaylarından. İlhan Palut’un Hatayspor’dan gönderilişi ile birlikte sezona başladıkları hocaları Bayram Toysal, Hatay’ın başına geçti ve teknik direktörlüğe Gürses Kılıç getirildi. Bu değişikliğin ardından takımın performansında bir düşme beklense de yeni hocalarıyla çıktıkları 11 maçta sadece 2 yenilgi aldılar. Tuzlaspor, topladığı 34 puanla 3. sırada bulunuyor.

Bir diğer 34 puanlı ekip ise Bandırmaspor. 17 haftalık süreçte sadece 1 yenilgi aldılar, 34 gol atarak bu ligin en çok gol atan takımı oldular. Takımın en golcü ismi Batuhan Karadeniz’in ilk yarının son hafta maçı öncesi kadro dışı bırakılması, Bandırmasporluları düşündüren bir nokta olsa da alt liglerin bilindik forvetlerinden Timur Kosovalı yeniden forma giymeye başladı. Batuhan’ın yanı sıra Rıza Efendioğlu, Hasan Hüseyin Akınay, Yusuf Akyel ve Üstün Bilgi gibi ilk devrede Bandırma ekibin formasını giymiş isimlerin de takımdan gönderildiği açıklandı. Bu ayrılışlara rağmen ellerinde oldukça güçlü bir kadro bulunduran Bandırma, ilk devreyi 2. sırada tamamlarken şampiyonluğun en büyük adayları arasında gösteriliyor.

Sürpriz: Ankara Demirspor

Geçen sezon Beyaz Grup’ta mücadele eden ve ligde kalmayı son haftada garantileyen Ankara Demirspor, bu sezon ise ilk devreyi liderlikle bitirdi. Çok büyük paralar harcamadan bitirmişlerdi transfer dönemini, haliyle böyle bir başarıyı da kimse beklemiyordu. 17 hafta sonunda topladıkları 36 puanla, ligin favorilerinden Bandırmaspor ve Tuzlaspor gibi takımların üstüne çıkmayı başardılar. Ligdeki şu anki durumları zaten başlı başına bir başarı, ellerindeki kısıtlı kadroyla bunu sezonun ikinci yarısına da yayabilmeleri çok daha büyük bir sürpriz olacaktır.

Vanspor da alt ligden yeni gelen bir takım olarak beklentilerin üstüne çıktı. Özellikle ilk haftalarda aldıkları seri galibiyetlerle birlikte isimlerinden söz ettirmişlerdi, bu iyi gidiş içeride oynanan Uşakspor maçıyla birlikte son buldu ve takım tam 6 hafta boyunca galibiyet alamadı. Alınan bu kötü sonuçların ardından teknik direktör Hasan Erkin Şimşir ile yollar ayrıldı ve bu ligi oldukça yakından tanıyan Taner Taşkın ile anlaşıldı. Direkt çıkmalarını kimse beklemese de, Yeni Çorumspor’da olduğu gibi ligi play-off hattında bitirebilmeleri bile büyük başarı olacaktır. 

Hayal kırıklığı: Sakaryaspor

Play-off potasının iki sıra altında, 7. sırada bulunan bir takımı hayal kırıklığı olarak nitelendirmek aslında çok normal değil gibi. Fakat mevzu bahis Sakaryaspor ise, bulunulan durumun beklentilerin aşağısında olduğunu söylemek hiç de zor değil. Son iki sezonda play-off finalinde kaybeden, kadrosundaki önemli futbolcularını kaybeden ve yönetim anlamında da sezona istediği gibi bir giriş yapamayan Sakaryaspor, ligin ilk 9 karşılaşmasında sadece 1 galibiyet alabildi. Bu sürede takımlarını yalnız bırakmayan Sakaryaspor taraftarının da öfkesi oldukça artmıştı. Ama daha sonrasında yaşanan hoca ve yönetim değişiklikleriyle birlikte işler rayına oturdu, oynanan oyunun düzelmesiyle birlikte istenen skorlar da gelmeye başladı. Devre arasına girmeden önce oynadığı son 8 karşılaşmanın 7’sinden galip ayrılan Sakarya, sahadaki bu düzeliş ve taraftar artısıyla birlikte ikinci yarıda ligin en büyük adaylarından biri olsa da sezonun ilk kısmında gösterdiği performansla hayal kırıklığı yaşattı.


Beyaz Grup’ta Şanlıurfaspor’da olduğu gibi maddi sıkıntılarla boğuşan Karabükspor, ilk yarıyı 1 puanla kapattı ve son sırada bulunuyor. Şu durumlarıyla buradan çıkmaları mümkün değil. Niğde Anadolu FK ise topladığı 7 puanla 17. sırada. Altınordu’nun alt yaş kategorilerinden tanıdığımız gençlerle sahaya çıkan Niğde ekibi, istediği sonuçların oldukça uzağında kaldı. Altyapı liglerinde aldıkları galibiyetler, kazandıkları şampiyonluklarla adını duyuran bu çocukların aldığı kötü sonuçlar, maalesef ki alt yaş liglerimizin kalitesinin ne kadar düşük olduğunu gösteriyor bizlere. Bu iki ekip dışında küme düşecek son takımın kim olacağı ise merak konusu. 

Elazığspor da maddi problemleri bulunan, birçoklarının “kesin düşer” dediği bir takımdı. Fakat kadrolarındaki Yiğitcan Erdoğan, Murat Ceylan, Kadir Bekmezci, Serdar Özbayraktar gibi tecrübeli ve bu ligin dinamiklerini bilen futbolcuların bulunması, küme düşme yarışında en büyük avantajları olacaktır. İstediği sonuçları alamayan Eyüpspor, ilk devreyi sadece 4 galibiyet alarak 16. sırada tamamladı. Bir hafta önce kendi evlerinde oynadıkları Elazığspor maçında 1-0 galip gelerek aralarındaki farkın açılmasını önlemişlerdi. Yine alt sırada bulunan takımlardan Bodrumspor, Etimesgut, Uşak gibi takımların ise kadroları itibariyle küme düşeceklerini düşünmüyorum.

3. Lig

1. Grup’u lider bitiren ekip 24 Erzincanspor oldu. Senelerdir bu seviyede mücadele eden fakat hedeflediği üst lige bir türlü çıkmayı başaramayan Erzincan, bu sezon ise yeni hocası ve transferleriyle birlikte yükselişe geçti. Geçen sezon 2. Lig’e çıkmayı penaltılarda kaçıran Serik Belediyespor ise 2. sırada, geçtiğimiz sezon kaldıkları yerden devam ediyorlar. İlk devreyi play-off potasında bitiren diğer ekipler ise 68 Aksaray, Artvin Hopaspor ve Çatalcaspor. 

Maddi açıdan zor bir süreçten geçen Şanlıurfaspor kulübünün kapatılma eşiğine geldiği bugünlerde şehrin bir diğer takımı Karaköprü Belediyespor’un isim değiştirip Şanlıurfa şehrinin bir numaralı takımı haline gelmesi planlanıyor. İlk yarıyı 6. sırada bitiren bu ekibin bir üst lige çıkabilmesi bu açıdan oldukça önemli. Gerçek Bucaspor’un amatöre düşmesinin ardından Tire 1922 satın alınarak ismi Buca FK yapıldı ve bu lig için iyi bir yatırım yapıldı. Buna rağmen takım istenen yere henüz gelebilmiş değil, 10. sırada bitirdi ilk devreyi. İkinci yarıda yükselişe geçmelerini bekliyorum.

Alt sıralara baktığımızda ise, gerek yönetilişleri gerekse topladığı puanlardan dolayı Tokatspor ve Manisaspor’un düştüğünü söyleyebiliriz. Yomraspor da sezonun ilk kısmını küme düşme hattında tamamladı, geçen sezon play-off gören Şile Yıldızspor ve Kızılcabölükspor’un buralara yakın dolaşması ise düşündürücü. Buradaki en garip takım ise Yeni Orduspor. Oynadıkları 17 karşılaşmada sadece 6 gol atıp 9 gol yediler, Türkiye liglerinde maçlarında en az gol olan takım konumundalar.

2. Grup’un lideri ise bir diğer play-off mağduru Kocaelispor. Son üç senede iki kez play-off görmüş olmalarına rağmen istedikleri sonuçları alamamışlardı. Bu ligde bu denli etkili bir taraftara sahip olabilmek oldukça önemli, Kocaeli ekibi de bunun avantajını kullanıyor. İlk yarıyı en yakın takipçisi Fethiyespor’un 5 puan önünde lider tamamladılar, aynı zamanda ligin en çok gol atan takımı konumundalar. Geçen sezon Yeni Çorumspor’un 2. Lig’e çıkmasında büyük payı olan Yakup Alkan’ı transfer etmişleridi, 10 golü bulunan Yakup, Payassporlu Mümin Aysever ile birlikte gol krallığında birinci sırada bulunuyor. 17 hafta sonunda play-off’ta bulunan ekipler ise Fethiyespor, Turgutluspor, Karşıyaka ve Belediye Derincespor. Sezona çok iyi başlayan fakat özellikle son 4 haftada 4 mağlubiyet birden alarak hedeflediği yerden uzaklaşan Esenler Erokspor ise ligin ikinci yarısında play-off potasına girmesini beklediğim ekip.

3. Grup ise üzerinden daha çok sular akar diyebileceğimiz bir halde. Karacabey Belediyespor, 17 haftada topladığı 35 puanla ligin lideri durumunda ve ikinciye 5 puan fark atmış konumda. Karacabey’in arkasındaki dört takım ise sırasıyla Nazilli, Pazarspor, Somaspor ve Nevşehir Belediyespor.

Bu gruptan çıkabilme anlamında bana en büyük hayal kırıklığını Diyarbekirspor ve Darıca GB yaşattı. Sezona çok iyi bir başlangıç yapan Darıca, bu ligi takip eden kişiler arasında direkt çıkma adaylarının başında gösteriliyordu fakat 9 haftada aldıkları 7 galibiyetin ardından çıktıkları 8 maçın sadece birini kazanabildiler ve play-off hattının dışına çıktılar. Diyarbekirspor ise yaptığı transferlerle direkt çıkmasını beklediğim bir takım olsa da ilk devreyi 8. sırada bitirdiler. Tolunay Yurtseven, Emre Balcı, Ali Han Tuncer, Mehmet Fuat Gölbaşı gibi transferler bu lig için oldukça yeterli. İkinci devrede bu kötü gidişlerini noktalayıp, ligi çok daha üst sıralarda tamamlayacaklaırnı düşünüyorum, bunu söylemek şu an biraz garip fakat benim şampiyonluk adayım onlar.  

Published
5 yıl önce
Categories
FutbolGenel
Comments
No Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir